6 | Pemakanan : kepentingan karbohidrat; Mari masak donut | 1. Gandum 2. Margerin 3. Telur 4. Yis 5. Gula halus 6. Mangkuk 7. Pinggan 8. Donut siap digoreng | 1. Bawa kanak-kanak ke tempat aktiviti 2. Terangkan tentang peraturan aktiviti. 3. Pastikan tangan bersih dan memakai apron. 4. Pengasuh menunjukkan bahan dan dicampurkan satu persatu. 5. Terangkan kepentingan karbohidrat (tepung gandum): a. Boleh berlari b. Main bola c. Belajar d. Main computer e. Main di taman 6. Setelah siap doh, bahagikan kepada setiap kanak-kanak. 7. Kanak-kanak akan menguli dan membuat bentuk cincin. 8. Berikan setiap kanak-kanak donut yang telah masak. 9. Taburkan gula halus dan kemudian siap untuk dimakan. 10. Minta kanak-kanak ulang semula kebaikan karbohidrat tadi. 11. Sentiasa member pujian dan galakan. 12. Setelah tamat aktiviti, minta mereka sama-sama mengemaskan tempat aktiviti |
Friday, February 25, 2011
Aktiviti : pemakanan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment